Overskrift - Akvariefisk

[Almindelig neonfisk] [Solskinsplaty] [Black Molly] [Sugemalle]
[Rød slørhale] [Scalare] [Zebrafisk] [Glødelystetra]

Vandplanter

 

Solskinsplaty - (Xiphophorus maculatus)

Solskinsplaty

Familie: Poeciliidae - Ungefødende tandkarper.
Levested: Mellemamerika, Mexico, Guatemala og Honduras. Opdrættes nu kommecielt i Florida og flere steder i Stillehavsområdet.
Kendetegn: Platy findes i mange forskellige farver - lige fra sølvfarvede til orange. Denne fisk er nærtbeslægtet med Sværddrageren (Xiphophorus helleri), som den hyppigt er blevet krydset med, hvilket har resulteret i en lang række meget forskellige kulturformer.
Kønsforskel: Hannens stavformede gatfinne er omdannet til et parringsorgan (gonopodium), som hos alle platyer bruges til indre befrugtning. Hunnens gatfinne er vifteformet og bliver meget større under graviditeten. Hunnen har ofte en mørk drægtighedsplet over gatfinnen og er hyppigt højere, tykkere og større i kropsformen end hannen.
Størrelse: Hunnen er noget større end hannen. Hunnen bliver ca. 4 cm. (nogle bøger skriver dog 6 cm.).
Forhold: Platy er gode "begynderfisk". De er lette at holde, nøjsomme og fredelige, hvilket gør dem velegnede til selskabsakvarier. Færdes i alle zoner af akvariet. Stiller ingen krav til akvariets anlæg eller vandets beskaffenhed, men vil gerne have nogen algevækst i akvariet. Som hos alle ungefødende tandkarper volder formeringen ingen problemer, da fiskene ikke stiller krav til vandets karakter. Velfodrede fisk er ikke slemme til at efterstræbe deres afkom, men det kan forekomme.
Vandtemperatur: 20-24° C.
Foder: Altædende. Platy foretrækker dog levende foder og gerne nogen vegetabilsk føde. Ungernes opfodring er let - fint, knust tørfoder og tørrede salatblade, nauplier af cyklops og Artemia salina.