Personligt Sjov Nyttigt Hjemmesider Grafik Dyr og natur Diverse småting

Anubias· Bacopa caroliniana· Cyperus helferi (Pseudo-Blyxa)· Echinodorus bleheri ("paniculatus")· Echinodorus maior (martii)· Echinodorus parviflorus· Elodea nutalli (Vandpest)· Hemigraphis colorata· Hygrophila polysperma· Lobelia cardinalis· Saururus cernuus

 

AnubiasBlomst
Slægten stammer fra det tropiske Vestafrika, hvor den vokser på skyggefulde flodbredder - derfor er det en skygge-elskende plante. Anubias tåler permanent vækst under vand og er derfor velegnede til akvarieplanter. Hos denne slægt er bladene lancetformede, ægformede eller elliptiske med skarpt tilspidset eller afrundet spids. De kraftige og stive blade er på oversiden glatte og græsgrønne, mens undersiden er lysere. Anubias-slægtens planter er svære at identificere uden blomster. Det siges, at Anubias blomstrer meget sjældent, men jeg har selv to af slagsen, og de blomstrer begge flere gange om året. Blomsten minder lidt om en fredslilje, der ikke er sprunget helt ud. Anubias er en fremragnede plante til akvarier med guldfisk, da det er en af de få planter, som guldfisk ikke spiser.

Bredde: 10-20 cm.
Højde: 7-15 cm.
Temperatur: 20-30ºC

Bacopa carolinianaBlomst
Bacopa-slægten omfatter sump-, vand- og terrestriske planter, der vokser i Amerikas troper og subtroper. Formering sker ved frø eller afskårne stængelstykker. Blomstringen foregår over vandet, hvor blomsterne sidder på stilke fra bladhjørnerne.

Bredde: 5-10 cm.
Højde: 15-30 cm.
Temperatur: 18-28ºC

Cyperus helferi (Pseudo-Blyxa)Blomst

Bredde: 15-25 cm.
Højde: 20-35 cm.
Temperatur: 20-30ºC

Echinodorus bleheri ("paniculatus")Blomst
Echinodorus bleheri også kaldet Echinodorus paniculatus, hvilket dog ikke er korrekt. Oprindelsen kendes ikke, men planten er en af de smukkeste sværdplanter til akvariet. Formeringen sker ved ungplanter, der opstår i bladhjørnerne. Når ungplanternes rødder er udviklet, skilles de fra moderplanten og plantes ud. Echinodorus bleheri stiller ikke specielle krav til lys, men klarer sig bedst i store akvarier.

Bredde: 25-40 cm.
Højde: 20-40 cm.
Temperatur: 20-26ºC

Echinodorus maior (martii)Blomst
Echinodorus maior tidligere kaldet Echinodorus martii stammer fra Brasilien. I halvskygge får planten meget smalle blade. Får den tilstrækkelig lys, bliver bladene bredde og dekorative. De små hvide blomster (ca. 10 mm. i diameter) er selvbestøvende og sætter let frø. Echinodorus maior kan blomstre flere gange om året. Formeringe sker ved frø. En meget god akvarieplante især til rummelige akvarier.

Bredde: 15-25 cm.
Højde: 35-45 cm.
Temperatur: 18-26ºC

Echinodorus parviflorusBlomst
Echinodorus parviflorus stammer fra Peru og sælges også under navnene Echinodorus peruense og Echinodorus peruensis. Planten danner to slags blade (begge med korte bladstilke): lange, bredt lancetformede og tilspidsede i begge ender eller af samme størrelse med tydelig hjerteformet grund. De hvide blomster er kun ca. 5 mm. i diameter og danner kun sjældent frø.

Elodea nutalli (Vandpest)
Vandpest, som Elodea nutalli kaldes på dansk, stammer oprindelig fra Nordamerika, men er senere blevet indført til Europa, hvor den nu er blevet vildtvoksende i Tyskland og Holland. Denne plante bør alle have i deres akvarier, da den skaber gode vækstbetingelser for de øvrige planter ved at optage kalksaltene i det hårde vand - hvilket gør vandet blødere. Vandpest er god til at tilpasse sig og er derfor egnet til både tropiske akvarier, koldtvandsakvarier og havebassiner. Der findes både han- og hunplanter, men de blomstrer sjældent i akvariet og formeres derfor ved afskårne stængelstykker. De lange stængler er besat af smalle 5-10 mm. lange blade. Hvis vandpest får tilstrækkelig med lys bliver bladkransene tætte, ellers bliver stænglerne tyndere, afstanden mellem bladkransene større og bladene mindre og skrøbeligere.

Hemigraphis colorata

Bredde: 8-15 cm.
Højde: 12-25 cm.
Temperatur: 18-28ºC

Hygrophila polyspermaBlomst
Hygrophila polysperma stammer oprindeligt fra Indien. Den skrøbelige stængel, der sjældent grener sig, har 2,5-5 cm. lange og 1-1,5 cm. brede lysegrønne blade - bladene over vandet er mørkere. Formeres ved at udplante afskårne stængelstykker.

Bredde: 10-15 cm.
Højde: 15-40 cm.
Temperatur: 18-26ºC

Lobelia cardinalisPlante uden blomstBlomst
Lobelia cardianlis stammer fra Ameriks, hvor den vokser fra den tempererede zone til Floridas varme områder. Planten dyrkes ofte i haver på grund af de smukke røde blomster. Vokser langsomt under vand, men klarer sig bedre i gammelt vand med en neutral pH-værdi og god belysning. Dyrkes Lobelia cardinalis under vand, er stænglerne hvidgrønne og bladene klart grønne.

Bredde: 7-15 cm.
Højde: 10-50 cm.
Temperatur: 15-26ºC

Saururus cernuusBlomst
Saururus cernuus stammer fra Nordamerika, hvor den vokser langs Atlanterhavskysten og når helt op til Canada. De hjerteformede blade er læderagtige og sidder for enden af en 5-12 cm. lang bladstilk. Selve bladet er 10-15 cm. langt og 6-8 cm. bredt. De små, hvidgule blomster sideer i et 15-20 cm. langt aks. Saururus cernuus skal have rigeligt lys for at trives. Denne hårdføre art har det dog med at vokse op over vandoverfladen i akvariet - derfor egner den sig også til terrarier.