HAVEN

 

Alger i havebassinet
Har du alger i dit havebassin, og skyldes det ikke for meget næring i vandet, kan du prøve følgende råd: Kom ca. 65 g frisk byghalm pr. 10 liter vand i havebassinet. Når halmen nedbrydes udskilles der stoffer, som er giftige for algerne. Det siges også, at halm afgiver ilt til vandet, når det nedbrydes.

Alger på mur- og træværk
Alger på murværk og træværk kan fjernes med brun sæbe. Smør brun sæbe på området og lad det sidde i et døgn. Skyl derefter med rigelig vand.

Beskyt parasollen
Parasollen kan let blive grim af vind og vejr, hvis den står ude hele sommeren. Hos tæppehandleren kan du købe et rør af kraftig plastic svarende til parasollens længde plus 10 cm. De 10 ekstra cm. bruges til ombuk og hæftes sammen med et par hæfteklammer. Den lange pose bruges nu som betræk til parasollen hele sommeren og til opbevaring om vinteren.

Beskæring af frugtbuske
Frugtbuskene skal beskæres, når bærrene er høstet for at fremme ny vækst, fjerne syge eller beskadigede dele og give lys og luft adgang til buskenes midte.

Solbær
Beskæringen er først aktuel, når buskene er blevet for tætte eller bærrenes størrelse for ringe. Man nøjes med at fjerne 3-4 år gamle grene ved basis. Hos solbær er det de unge grene, der giver de største bær.

Ribs
Ribs skal beskæres med let hånd. Nok modner en del af bærrene noget senere på tætte buske, men udbyttet reduceres, når der beskæres meget. Her er det tilstrækkeligt at fjerne en eller to grene ved basis, når busken er 3-4 år gammel.

Stikkelsbær
Her beskæres der efter samme princip som for ribs. Det vil sige, at der 3-4 år efter plantningen hvert år fjernes en eller to grene ved basis. De største bær udvikles på unge grene. Beskæres stikkelsbær kraftigt, kommer der rigtig mange nye skud, der let vil kunne angribes af meldug.

Hindbær
For hindbærs vedkommende er beskæringen ganske enkel: Afbårne skud skæres ned ved jordoverfladen. Derefter tyndes der ud sådan, at der bliver 10-15 stk. tilbage pr. løbende meter, idet man selvfølgelig beholder de kraftigste. Er nogle af skuddene meget lange, klippes lidt af toppen af.

Brombær
Brombær giver ligesom hindbær frugter på foregående års skud. Derfor beskæres den også på samme måde.

Bladlus
Har du fået bladlus i f.eks. roserne, og vil du ikke bruge gift i haven, så prøve dette gode råd: Pres et par fed hvidløg i en halv liter vand og lad blandingen trække et døgn. Si derefter hvidløgene fra og spray blomsterne med vandet. Så skulle bladlusene gerne forsvinde. Gentag evt. efter et par uger.

Effektiv fugerenser
Lav selv et særdeles effektivt og billigt redskab til brug ved rensning af fugerne mellem fliserne på terrassen og flisegangene. Tag et gammelt kosteskaft og bor et hul i den ene ende af skaftet. Bank et passende stort søm (som passer til fugerne) halvt op i kosteskaftet og knib derefter hovedet af sømmet. Bøj til sidst sømmet i en vinkel på 90 grader. Nu går det let som en leg at fjerne ukrudt mellem fliserne uden at få ondt i ryggen af en dårlig arbejdsstilling.

Flytning af træer
Skal man have flyttet et ikke alt for stort træ, kan man sagtens gøre det uden, at træet tager skade. Året før hakker men de største rødder over ved at hakke en cirkel omkring træet i en spades dybde med en radium på omkring en halv meter. Træet vil nu skyde nye rødder i løbet af året og er dermed klar til at blive flyttet året efter - uden at træet mister for mange af de livgivende rødder.

Græsplæne
Så din nye græsplæne om efteråret inden frosten sætter ind, så får du det bedste resultat.

Gødning
Udtræk fra brændenælder, der har stået i vand natten over, er godt til at gøde med, da det indeholder kvælstof. Vand som normalt med udtrækket.

Hvidløg
Sæt hvidløg om efteråret - f.eks. mellem jordbærrene. Så hakker man dem ikke op om foråret.

Lys på terrassen
Hvad er mere hyggeligt end en sommeraften med levende lys ude på terrassen? Tag nogle gamle syltetøjsglas og fyld dem ca. 1/3 op med farvet sand eller småsten. Pres et fyrfadslys ned i hvert glas og bind evt. en sløjfe om halsen på glassene. Stil nu glassene rundt omkring i haven eller på terrassen og tænd dem. Idéen kan også bruges inde - f.eks. til jul.

Maling til udendørs træværk
Linoliemaling er bedst til udendørs træværk. Linolien trænger ned i træet og beskytter det dermed bedre end almindelig maling, som blot lægger sig oven på træet. Linoliemaling er bedst til døre, vinduer og andet udendørs træ. Malingen er dog ikke så slidstærk, så man skal vælge en anden maling til legetøj, gulve og indvendige vindueskarme.

Mos i græsplænen
Mos i græsplænen bekæmpes med NPK-gødning - kunstgødning. "Højt" græs kvæler mosset og gør vækstbetingelserne ringere. Kalk, der gives lige inden et regnvejr, forringer vækstbetingelserne, men er alene ikke nok til at fjerne mos i græsplænen.

Myrer
Myrer kan godt være irriterende naboer. Ude kan de bekæmpes ved at hælde husholdningssprit ned i hullerne og derefter sætte ild til. Varmen vil også dræbe de myrer, som befinder sig længere nede i boet. -  Kogende vand er også effektivt.
     eller
Hvis man har et problem med myrer ude og inde, og gerne vil undlade div. giftige sprøjtemidler kan man blande 1 del kartoffelmel og 1 del flormelis, pulveret strøs derefter ud, hvor myrerne færdes. Myrerne vil gerne have sukkeret, men kartoffelmel dør de af.
        Tak til Britt for de gode råd!

Orm i gulerødderne
Er du plaget af orm i dine gulerødder? De stammer sikkert fra gulerodsfluens larver. Her er 3 metoder til at bekæmpe dem med:

Metode 1:
Plant nogle stærkt duftende blomster (f.eks. tagetes) mellem rækkerne af gulerødder. Fluerne vil så flyve videre til et andet sted, hvor de kan lægge deres æg. Det vides dog ikke, om fluerne ikke kan lide duften af blomsterne, eller om de ikke kan lugte sig frem til gulerødderne på grund af blomsterne.

Metode 2:
Læg et 3-5 cm. tykt bunddække af nyklippet fræs, hækafklip eller blade omkring gulerødderne og mellem rækkerne. Bunddækket skulle nu forhindre gulerodsfluerne i at lægge deres æg i jorden.

Metode 3:
Spænd et insektnet hen over rækkerne med gulerødder i begyndelsen af maj til midten af juni og igen i begyndelsen af august til udgangen af september. Det skulle forhindre både første og anden generation af fluer i at lægge æg i jorden omkring gulerødderne.

Parasolfødder
En stor parasol kræver en stor og tung fod, som ikke er så let at flytte rundt med. Hos f.eks. VVS-manden kan du købe plasticrør med en diameter, så parasolstokken kan glide ind i det. Røret skæres i stykker af en ½ meters længde, og presses ned i jorden. Træk røret op igen, tøm det for jord og pres det ned igen. Fortsæt til røret er nede i jordniveau. Anbring rørene rundt omkring terrassen, eller der hvor du ellers vil anbringe parasollen. På den måde skal du kun flytte rundt med parasollen og ikke den tunge fod.

Plæneklipper som bladsamler
De nye plæneklippere med græsfang kan bruges til mere end at slå græs med. Om efteråret kan den også bruges til at samle blade med på græsplænen. Når du slår græsset vil bladene på plænen blive samlet op ved samme lejlighed. Den sidste gang, hvor du skal slå græsset, kan du tage græsfanget af, så de ituskårne blade kan give næring til plænen vinteren over.

Porremøl
Lad ikke gamle porre stå længere end til april og vent med at sætte nye porre til 5. juni, så kan man (hvis naboerne gør det samme) undgå/begrænse omfanget af porremøl og deres larver.

Påskeliljer
Påskeliljer, der ikke giver så mange blomster mere, skal blot flyttes, hvis de har stået for længe på det samme sted.

Rengøring af plaststole
Til rengøring af plaststole bruges  klorin (opløst) eller plastrens. Brug aldrig noget som ridser stolene, da stolene bliver hurtigere grimme igen.

Roser

  • Jeg sætter/sår 3-4 fed hvidløg rundt om mine roser, så suger rosen selv noget hvidløg op og lusene holder sig væk.
  • Skum fra sæbespåner skulle også være godt mod luseangreb.
  • Jeg smider aldrig bananskræller ud men  rundt om mine roser, fordi der er meget næring i skrællerne som de hurtigt afgiver og så kan de ryge videre på komposten.
  • Og endelig roser elsker fedt! Har man gammel harsknet smør eller olie eller en creme der er for gammel, så giv det til roserne ,de bliver struttende og blanke og en anelse mørkere i løden.

        Tak til Ingrid for de gode råd!

Skridsikker trappe
Udvendige trætrapper/svelletrapper kan i fugtige perioder blive meget glatte at gå på. Dette problem kan løses på en nem og billig måde med en spand sokkelasfalt og en spand fint, tørt strandsand. Når trappen er helt tør smøres et godt lag asfalt på, og strandsandet strøs på i rigelig mængde. Lad det ligge et par dage og fej derefter det overskydende sand af. Trappen er nu skridsikker.

Styr på udløbere
Du kan styre udløberne fra dine planter (f.eks. jordbær) ved at stikke billige metalhårnåle eller ståltrådskramper ned i jorden ved udløberne, så de bliver inden for et bestemt område. På den måde bestemmer du selv, hvor de skal løbe hen.

Tidlig blomstring af jordbær
For at jordbærrene skal blomstre tidligt, skal man komme plast over planterne fra midten af marts. Planterne vil da alt efter vejret blomstre først i maj og bære frugt i juni.

Vand planterne i drivhuset
Solen kan tit være hård ved planterne i drivhuset, så du skal vande flere gange om dagen. Man kan selvfølgelig investere i en selvvandende kasse, men de er ret dyre, hvis man skal have mange af dem. Hvis du er lidt fingernem, kan du sagtens selv lave en selvvandende kasse næsten gratis. Det eneste du skal bruge, er 2 flamingokasser, 1 sort affaldssæk af plastik, 2 tomme mælkekartoner og en plantesæk. Spræt affaldssækken op og for den ene flamingokasse med den - der må ikke kunne løbe vand ud. Skær to huller i den anden flamingokasse, så de netop passer til mælkekartonerne. Stik mælkekartonerne gennem hullerne i flamingokassen og sæt den ovenpå den anden flamingokasse. Fyld mælkekartonerne med plantejord/spagnum og læg plantesækken ned i flamingokassen - sørg for at der er 2 huller i plantesækken, og at de passer med mælkekartonernes placering.
     eller
Stik et hult plastrør (diameter ca. 4-6 cm) ned i jorden ved hver plante og vand i røret. Så vander du rødderne og ikke topjorden, hvor det bare fordamper igen.